top of page

MUSIIKKITERAPIA

Jokainen sairaus kertoo epätasapainosta ihmisen fyysisen, sielullisen ja henkisen välillä. Elimistö on aina yhteydessä sielulliseen ja se mahdollistaa myös musiikkiterapian, sillä musiikki koskettaa ihmisen sielua ja vaikuttaa fyysiseen, auttaa ihmistä kokemaan,tuntemaan ja työstämään. Musiikkiterapia soveltuu hyvin mm. stressin, ahdistuksen, masennuksen, särkyjen lievittäväksi hoidoksi kuin myös saattohoidossa olevien ja syöpäpotilaiden tukihoidoksi. 

 

Yksilöllisesti suunnattu terapia on prosessi, joka alkaa aina potilaan ja terapeutin kohtaamisella. Yhdessä soitetaan erilaisia soittimia, lauletaan ja/tai liikutaan, potilas voi myös vain kuuntelemalla vastaanottaa hänelle soitettua tai laulettua musiikkia.

Musiikkiterapiassa käytetään oman kehon lisäksi erilaisia kieli-, puhallin-, lyömä- ja jousisoittimia sekä erilaisia terapeuttisesti vaikuttavia elementtejä, kuten sävel, sointu, rytmi, asteikko. Esimerkkinä terapiasoitin Tao-lyyraa voidaan soittaa kehon päällä, jolloin lempeiden sävelten värähtely saattaa rentouttaa ja lieventää kipuja, voimaannuttaa, puhdistaa ja tasapainottaa.

 

Musiikkiterapia soveltuu kaikenikäisille eikä mitään ennakkotietoja tai -taitoja tarvita, ainoastaan avoin mieli ja halu kokeilla. 

 

Antroposofista musiikkiterapiakoulutusta on järjestetty Saksassa, Berliinissä vuodesta 1963 lähtien. Lisäksi antroposofista musiikkiterapiaa voi opiskella Sveitsissä, Amerikassa ja Venäjällä. Jaksoittainen koulutus kestää n. 4 vuotta. Musiikkiterapeutteja toimii pääasiassa sairaaloissa, kouluissa, vanhusten hoidossa sekä yksityisvastaanotolla.

bottom of page